Miras davası, muris vefat ettikten sonra kalan  malvarlığını ve ölen kişinin özel hukuk ilişkilerini konu alan davalara denir. Miras vasıtasıyla geçmeye uygun  ve elverişli hak ve borçlara ilişkin yargılamalara halk arasında  “miras davası” denilmektedir.Sıklıkla toplum içerisinde karşılaşılan davaların başında gelir. Murisin (Mal sahibi kişi, mirasını devreden) ölmesi durumunda veya gaip (Haber alınamaması, kaybolması) olduğunda mali varlıklarının yasal mirasçılarla paylaşılması esnasında kanuni düzenlemelere uygun olarak açılması gerekir.

Muris, vefar etmeden önce “vasiyet” bırakmışsa  vasiyete belirtilen usul ve esaslara  bütün mirasçılar razı gelirse miras davası açılmasına gerek kalmaz Miras davaları, birçok konu başlığı üzerinde olabilir. Miras davalar, çoğunlukla mirasçılar arasında doğan uyuşmazlıklar üzerine açılan davalardır.

Hangi Durumlarda Miras Davası Açılır?

Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh hukuk mahkemesinden isteyebilir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hâkim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. Paylaşmanın derhâl yapılması, paylaşım konusu malın veya terekenin değerini önemli ölçüde azaltacaksa; sulh hâkimi, mirasçılardan birinin istemi üzerine bu malın veya terekenin paylaşılmasının ertelenmesine karar verebilir.

Miras Davası Ne Kadar Sürer?

Miras davasının süresi mirasa konu olan malların miktarı çeşiti ve davanın görüleceği mahkemenin yoğunluğuna göre farklılık göstermektedir. Miras paylaşımı davası ortalama olarak  2 yıl sürmektedir. Miras nedeniyle istihkak davası ortalama 2 yıl sürmektedir. Tapu iptal ve tescil davası ortalama 1,5 yıl sürmektedir. İzale-i şüyu davası ortalama 2 yıl sürmektedir.

Miras Davası Ücreti Ne Kadardır?

2022 yılı İstanbul Barosu avukat ücret çizelgesi aşağıdaki gibidir :

  • Muvazaa nedeniyle tapu iptal davası 44.000 TL
  • Mirasın reddi davası 15.000 TL
  • İzale-i şüyu davaları 25.000 TL.
  • Tenkis ve Miras İade Davası 38.000 TL

Bu ücretler İstanbul Barosu tarifesinde belirtilen ücretler olup her bir davada avukatın eğitimi ve uzmanlığına göre farklı ücretlendirmeler söz konusu olmaktadır. Türkiye Barolar Birliği tarifesinde belirtilen ücretler daha düşük olarak belirtilmiştir.

Mirasta Tenkis Davası Nedir?

Tenkis davası, miras bırakanın, mirasçıların saklı paylarını ihlal etmesinden dolayı sağlararası veya ölüme bağlı tasarruflarını kanundaki saklı paylara ilişkin olarak belirtilen sınıra indirmeyi amaçlayan bir dava türüdür. Tenkis davası, hukuki niteliği itibariyle yenilik doğuran bir davadır. Tenkise tabi kazandırmaların tarafı olan kişi kendi elinde olması halinde, bunların saklı paylı mirasçılara geri verilebilmesi için ayrıca bir eda davası açılması gerekmektedir. Eğer mirasçılar tarafından tenkise tabi kazandırmanın geri verilmesi için eda davası açılması söz konusu olursa bu takdirde bu eda davası ile mirasın paylaşılması davası birlikte gerçekleşebilir.

Miras Davaları Hangi Mahkemede Açılır

Tenkis Davasında Görevli mahkeme HMK uyarınca , dava konusunun değeri ve miktarı dikkate alınmaksızın asliye hukuk mahkemesidir. Yetkili Mahkeme ise, TMK m. 576/2.fıkrasına ve HMK 11. maddesine uyarınca  miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesidir. Mirasın paylaşılması davasında ise görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.

Baba Sağ İken Miras Davası Açılır Mı?

Miras davaları ölüme bağlı olarak açılan davalardır. Bir kişi henüz vefat etmen mirasçılar bu kişinin mallarını paylaşmak amacıyla miras davası veya başka bir davayı açması uygun değildir. Davanın açılması halinde dava reddedilecektir. Dolayısıyla “Baba sağ iken miras davası açılır mı?” sorusunun cevabı net bir şekilde hayırdır. 

 

Başa dön