Boşanma Davası Süreci Nasıl İlerler? 

Alkol, değersizlik, geçimsizlik aldatma, zina gibi sebeplerden dolayı boşanma davası açılır. Boşanma davası süreci nasıl işler; Boşanmak isteyen eşler yerleşim yerlerindeki adliyeye giderek dava dilekçesi oluştururlar. Tabi oluşturdukları dilekçenin usul ve yasaya uygun olması elzemdir, aksi halde telafi edilemez hak kayıpları ile karşılaşma ihtimalleri doğor. Boşanma davasını, boşanmak isteyen taraf açar. Düzenlenen dilekçe diğer eşe tebliğ edilir. ESD araştırmaları yapılır. Karşılıklı cevap dilekçeleri ile işlemler ilerler. Ön inceleme duruşmalı ile taraflar net bir şekilde dinlenir. Diğer deliller toplanarak beyanların sunulması ile ilk aşama tamamlanır. Bu aşama bittikten sonra tahkikat aşamasına geçilir, tahkikat aşamasında tarafların ileri sürdükleri iddia ve deliller dinlenir ve incelenir. Boşanma davası kararına karşı  istinaf ve temyiz gibi çeşitli yollara başvurabilir. Sonuç olarak karar kesinleştiğinde nüfus müdürlüğüne gidilerek işlenme süreci tamamlanır.

Dava dilekçesi verildikten sonra belirlenen gün ve tarihte mahkemeye gelinerek duruşmaya katılırlar. Boşanma davası süreci nasıl işler, Sonraki aşamada ön inceleme duruşması yapılır. Tanıklar tek tek dinlenerek toplanması gereken deliller bulunarak hakime sunulur. Dava tarafları hakim tarafından dinlenir.  Dava tarafları  taleplerini bildirirler. Boşanmak için fotoğraf, mesaj ve ses kaydı gibi deliller toplanarak mahkemeye usulüne göre sunulur. Boşanma davası süreci nasıl işler, Boşanılmasına karar verildikten sonra gerekçeli karar verilmektedir. Gerekçeli karar dava taraflara tebliğ edilmektedir. Karar istinaf edilmez ise boşanma kararı kesinleşmektedir. Kararın kesinleşmesiyle eşler yasal olarak boşanmış olurlar

Dava başvuru sürecinde oluşan masrafları kusurlu olan taraf öder. Avukat masraflarını ise dava tarafları bireysel olarak öder. 

Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Anlaşmalı boşanmada dava sonucu ortalama olarak  3-4 aydır.  Bu durum anlaşmalı olan boşanmalarda geçerlidir. Çekişmeli boşanma davaları ise ortalama olarak  1.5-2 sene sürmektedir.. İşlemlerin hızlı bir şekilde yapılması için istenen evrakların eksiksiz bir şekilde toplanması gereklidir, bu kapsamda  boşanma davasının avukat vasıtasıyla ilerletilmesi son derece önemlidir. Nitekim dava aşamalarının doğru biçimde takip edilmesi süreci hızlandıracaktır.

 Anlaşmalı Boşanma Nedir? 

Eşlerin boşanma hususunda mutabık kalarak anlaşması neticesinde hür iradeleriyle aralarındaki evlilik ilişkisine bitirmelerine anlaşmalı boşanma denir. Anlaşmalı boşanma TMK m.166’te düzenlenmiştir ve hükümde kanun koyucu, evlilik birliğinin temelinden sarsılmasını karine olarak kabul etmiş, hâkime aksinin olup olmadığını araştırma yetkisi tanınmamıştır.

Anlaşmalı Boşanması Davası 1 Yılın Altında Süren Evlilikler İçin Açılabilir Mi? 

Evliliği 1 yıldan daha kısa sürmüş olan eşlerin anlaşmalı olarak boşanmaları mümkün değildir. Anca evliliği 1 yıldan daha az sürmüş olan eşlerin çekilmeli dava açarak evliliklerini sonlandırlamaları mümkündür. Öte yandan boşanma davalarına bakan iyi eğitimli bir avukat tarafından sürecin yürütülmesi halinde usulüne uygun olarak 1 yıldan daha kısa sürmüş evlilikleri eşlerin iradelerine uygun olarak sonlandırılması mümkündür..

Çekişmeli Boşanma Nedir?

Bu dava türü, eşler boşanmada ve boşanmanın sonuçlarına ilişkin bir anlaşmaya varamamaları halinde gündeme gelir. Çekişmeli boşanma davalarında hakim tarafları dinler, delilleri inceler ve Yargıtay içtihatlarını da dikkate almak suretiyle taraflar arasında bir çeşit kusur tespiti yaparak boşanma hükmü kurar. Çekişmeli boşanma davasında taraflardan birinin tam kusurlu veya diğer eşe göre daha az kusurlu olması halinde, diğer şartlar da gözetilerek maddi ve/veya manevi tazminata hükmedilebilir.

Çekişmeli Boşanma Davasında Maddi ve Manevi Tazminat

Çekişmeli boşanma davalarında hakim tarafları dinler, delilleri inceler ve Yargıtay içtihatlarını da dikkate almak suretiyle taraflar arasında kusur tespiti yaparak boşanma kararını hükmeder veya davayı gereçesini bildirerek reddebilir. Çekişmeli boşanma davasında taraflardan birinin tam kusurlu veya diğer eşe göre daha az kusurlu olması halinde, diğer şartlar da gözetilerek maddi ve/veya manevi tazminata hükmedilebilir.

 Mahkeme tarafından kusur tespiti ile birlikte boşanma kararına hükmedilmesiyle birlikte boşanmanın ferileri sonuçları olan tedbir nafakası, iştirak nafakası, yoksulluk nafakası, velayet ve tazminat hususlarına dair hüküm kurulur.  Önemle belirtmek gerekir ki, münhasıran özel boşanma sebebine dayalı olarak açılan bir boşanma davasında genel boşanma sebebine (TMK m.166/1) dayalı olarak karar verilmesi mümkün değildir.

Zina sebebiyle açılan boşanma davalarında, mutlak ve özel boşanma sebeplerine dayalı davalarda ileri sürülen iddiaların niteliklerinin, genel sebebe dayalı olarak açılan boşanma davasında olduğu gibi kusur kıyaslaması yapılmasına gerek olmaksızın ve ortak yaşamın çekilmezliği hali de aranmaksızın, davalı tarafından gerçekleştirilen eylemlerin zina eylemi oluşturduğunun mutlak surette kanıtlanması zorunlu olup; başka bir anlatım ile, eşin başka bir kişiyle cinsel ilişkiye girmesinin veya cinsel ilişkinin gerçekleştirildiğine pek muhtemel bakılan bir durum içine girdiğinin kanıtlanması gereklidir.

Boşanma Davası Ücreti Ne Kadardır? 

2022 yılı İstanbul Barosu avukat ücret çizelgesi aşağıdaki gibidir :

  • ·        Çekişmeli Boşanma Davası 35.000 TL

Bu ücretler İstanbul Barosu tarifesinde belirtilen ücretler olup her bir davada avukatın eğitimi ve uzmanlığına göre farklı ücretlendirmeler söz konusu olmaktadır.

Başa dön